Sähkökirjat kuuluvat kansalle!

Mikko Aarne

Puhuminen hopeaa, toiminta kultaa

Palvelumme viimeisin prototyyppi on ollut nyt käytössä viikon. Täytyy sanoa, että kokemus on suorastaan räjäyttänyt tajunnan. Tuhannet kiitokset kaikille koekaniinina toimiville jo nyt.

Ennen kuin pääsimme siihen pisteeseen, että saatoimme avata portit ja toivottaa koekäyttäjät tervetulleiksi palveluumme, jouduimme tekemään tietysti aika paljon työtä. Takana on mm. yksi prototyyppi, jonka rakensimme klemmareista, sinitarrasta ja wordpressistä. Alla on myös paljon taustatutkimusta ja suunnittelua, kottikärrykaupalla luovia ideoita ja tulevaisuudenvisioita sekä monta hyvää arvausta siitä, mistä käyttäjät pitävät. Näiden perusteella on toteuttamismahdollisuudet huomioiden rakennettu proto.

Mutta vaikka olisi miten hyvin suunniteltu, ei ole edes puoliksi tehty ennen kuin on tehty. Kun käyttäjät ryntäävät sisään, arvaukset osoittautuvat vain arvauksiksi. Osa menee oikein, osa menee väärin. Jotakin nappulaa ei kukaan älyä painaa vaikka meidän mielestämme se olisi ollut liiankin ilmeinen. Jokin toinen toiminto oli toissijainen, mutta näyttääkin olevan vetonaula.

Mikä parasta, tähän kaikkeen voi välittömästi reagoida. Kun huomataan, että nappia pitää muuttaa, jotta käyttäjät osaisivat painaa sitä, Koodari-Akille lähtee heti Skype-viesti. Mutta vastauksena tulee kehotus ladata sivu uudelleen, koska itse asiassa vika on jo korjattu.

Kun tein työkseni paperikirjoja, tämä kaikki oli mahdotonta. Kirja tehtiin ja oikoluettiin, painettiin ja julkaistiin. Ei auttanut muu kuin punastella siinä vaiheessa kun arvostelija valitti painovirheistä. Verkkoversiossa ne olisi jo korjattu. Ja ehkä paljon merkittävämpiäkin asioita.

Toinen merkittävä ja erityisen tajuntaalaajentava elämys paperikirjoihin verrattuna on se, että yhtäkkiä näen miten ihmiset lukevat. Vanhassa maailmassa paperikirja lähtee kustantajalta ulos ja sitten toivotaan että joku ostaa/lainaa/antaa/saa lahjaksi kirjan ja pitää siitä. Mutta arvailuksi tämä jää, koska tietoa ei saa mistään. Verkkokirjan kohdalla tiedän, moniko lukee, mitä kommentoi, mistä pitää. Ai, tuo kommentoi jo lukua kahdeksan, onpa nopea lukija. Tuo vastasi minun kommenttiini, se on linjoilla. Kirjan itsensä kannalta ehkä irrelevanttia tietoa, mutta ällistyttävän merkittävää kun se on saatavilla. Ja tämänkin voi havaita ja ymmärtää vasta kun toiminut, testannut ja nähnyt käytännössä.

Huoneentauluksi prototyyppaajalle sopii Googlelta lähtöisin olevien innovaatiopropellipäiden, pretotyping.orgin hieno manifesti. Tuotekehittäjien lisäksi tämä sopii kyllä ohjenuoraksi kaikille, jotka ylipäätään tekevät jotain. Ja niille jotka eivät mitään tee, suosittelen tarttumista toimeen.

  • Innovators beat ideas
  • Pretotypes beat productypes
  • Building beats talking
  • Simplicity beats features
  • Now beats later
  • Commitment beats committees
  • Data beats opinions

En ryhdy tuota suomentamaan, sen verran monta englannin kielellä leikittelevää ilmausta listasta löytyy. Ehkä suomeksi voi tiivistää asian näin:

  • Puhuminen hopeaa, toiminta kultaa

Ja koska tämäkin on vain puhetta, antaa Elviksen näyttää, mitä on toiminta:

Palvelun testiversiossa on muuten vielä muutamia tunnareita vapaana, joten jos kaipaat kesälukemista, lähetä nimesi ja puhelinnumerosi sähköpostilla osoiteeseen info (ät) pulp-republic.fi ja kirjoita otsikoksi “koekaniini”, niin lähetämme tunnarit ja salasanat, mikäli tilaa on.

Comments are disabled.