Sähkökirjat kuuluvat kansalle!

Jarkko Ylikoski

Viisi syytä olla lukematta kirjoja

Harkitessani kirja-alalle siirtymistä pohdin suhdettani kirjallisuuteen ja lukemiseen. En luokittele itseäni lukuharrastajaksi, mutta parhaimmillaan nautin lukemisesta paljon. Siihen on kuitenkin elämäni aikana liittynyt myös iloa pilaavia myyttejä.

1. ”Ihmisten pitäisi lukea enemmän.” Miksi? No kun se on kehittävää. Ajattele jos sanottaisiin että ’ihmisten pitäisi syödä enemmän’. Tai ’ihmisten pitäisi rakastella enemmän’. Se voisi tuntua vähän hassummalta. Hauskakin homma muuttuu puisevaksi kun sen joutuu tekemään viranomaisen määräyksestä.

2. ”Lukeminen on älykästä.” No faktisesti joo, kun lukemiseen tarvitaan ihmisaivoja. Mutta minusta on epäreilua painottaa lukemisen älyllistä puolta. Niin tekemällä piilotetaan ulkopuolisilta se sydämen ja nivusten nautinto jota kiinnostavan kirjan lukeminen tarjoaa. Lukeminen on hauskaa.

3. ”Lukeminen vaatii sivistystä.” Jotta voisin lukea jonkun kirjan, saati keskustella siitä, kirja tulisi ymmärtää jollakin oikealla tavalla. Pitäisi oikeastaan olla jo lukenut kaikki muut maailman kirjat, jotta voisi täydellisesti tunnistaa siihen kätketyt klassikkoviitteet. Tätä oikeanlaisen lukemisen asennetta tuli erityisen paljon vastaan kun aloitin yliopisto-opintoni filosofian laitoksella.

4. ”Pitää oppia.” Viimeistään korkeakoulussa tulee lukemisesta sikäli vaativaa että pitäisi pystyä muistamaan lukemansa. Tämä vaatimus voi jäädä takaraivoon niin että romaanejakin lukiessa tuntee että pitäisi painaa luettu mieleensä, tai että ei voisi hyppiä tylsien kohtien yli.

5. ”Kirjaa ei saa jättää kesken.” Ok, ei kukaan sano noin, mutta moni tuntee niin. Voi tulla sellainen olo että ei voi aloittaa uutta kirjaa kun on edellinen kesken. Jos edellinen sattuu olemaan huono kirja, voi lukeminen muuttua töiseväksi. Yksiavioisuus ei sovi lukemiseen.

Nämä luutuneet käsitykset ovat varmaankin alunperin syntyneet hyvää tarkoittaen lukemisen edistämiseksi, mutta ne kääntyvät helposti sitä vastaan, ja hauskuus vaihtuu pakkopuuroon. Me uskomme, että lukemisen voi vapauttaa vahingollisista ennakkoluuloista. Lukea voi silkasta lukemisen halusta.

 

Comments are disabled.